The weekly prayer service for closing the year of consecrated life

By Ineke Hooft

Regarding the closing of the year of consecrated life, a number of congregations take part in carrying out a prayer service in own congregation. From 3 to 9 January 2016 it was the turn of the Sisters of Our Lady of Amersfoort. On Tuesday, January 5th, 2016 Ineke Hooft, one of the community leaders in the community of Amersfoort gave an inspiring reflection for the sisters in the chapel and we are glad to share it with others (in Dutch).   

 Beste Zusters,

Deze week 3-9 january 2016 staat speciaal voor onze Congregatie in het teken van het jaar van het Godgewijde leven. Wij hebben het op ons genomen om deze week speciaal aandacht voor het thema van dit jaar te schenken.
We merken het aan de gebedsdienst die we hebben gevierd, we merken het aan de gebeden aan tafel, aan de voorbede in de Eucharistieviering en ook nu zullen we aandacht schenken aan dit themajaar. We lezen de lezingen van de dag, want deze sluiten helemaal aan bij de intentie van het thema: laten wij elkaar liefhebben, want de liefde komt van God. En: vanuit het schamele dat je denkt te hebben, kun je hele groepen voeden.
Is dat niet wat religieuzen door de eeuwen heen steeds hebben willen bewerkstelligen. In dankbaarheid mogen we deze viering beleven en met hoop en vertrouwen in de toekomst voor mensen die God zijn toegewijd.

De liefde waar het hier om gaat is niet onze liefde voor God, maar Gods liefde voor ons, hoorden we in de brief van Johannes. Wij worden door God vervuld van liefde. Zoveel liefde, dat we ervan kunnen overstromen. We kunnen er mateloos van uitdelen. Zo hoorden we in de evangelielezing van de wonderbare broodvermenigvuldiging. De mensen dachten dat er een groot tekort zou zijn aan voedsel, maar wat blijkt, door te delen met elkaar blijkt er ruimschoots voldoende.

Er blijft zelfs heel veel over, genoeg om nog veel meer mensen te voeden.
Religieuzen zijn geraakt door de liefde van God, ze, jullie, zijn er van vol geraakt.
Zozeer dat je je leven hebt gewijd aan God en die liefde wilde verspreiden. En kijk wat er tot stand is gebracht door deze Congregatie, door alle religieuzen. Op veel plekken in de wereld zijn mensen geholpen, hebben kinderen onderwijs gekregen, is er voor zieken gezorgd, is er voor mensen in de knel opgekomen. Religieuzen, u en jullie voorgangers, hebben enorm veel voor velen betekend. Dat is reden voor grote dankbaarheid. Dankbaarheid voor alle religieuzen, dankbaarheid voor God, die de Liefde is en allen daarmee vervuld heeft.

Zoals bij de wonderbare broodvermenigvuldiging vroeger bleek dat je meer dan voldoende uit te delen had, zoveel dat iedereen, niemand uitgezonderd, verzadigd kon worden, zo is het ook nu nog. Want waarom zou het delen vroeger onuitputtelijk zijn en nu niet meer. Wij mensen worden ook nu nog door God liefgehad, we worden er ook nu nog mee vervuld. Het is mooi om naar die oude verhalen te luisteren, naar de prachtige wonderverhalen, maar nog mooier is het om ook nu, hier en nu, te leven vanuit het besef en de ervaring dat wij door Gods liefde vervuld worden en in onze huidige situatie deze liefde te blijven uitdelen naar ieder die op ons levenspad komt. Dat kan ieder op haar eigen manier doen, naar eigen aard, met eigen mogelijkheden en begrenzingen. Dat kan heel dichtbij: naar medezusters, mensen die je in huis tegenkomt, in Amersfoort, en ook verder weg door een steunbetuiging aan groepen, door gebed of welke manier dan ook. Het ligt binnen ieders macht om iets van die liefde door te geven en dan hoef je niet heel groot of ingewikkeld te denken. Het kan heel klein zijn: even om de hoek kijken bij een zieke, een vriendelijk woord, dank uitspreken voor iemands inzet, een knipoog ten teken dat je iemand echt ziet; de mogelijkheden zijn oneindig.

Door ook nú zó in het leven te staan, inspireer je mensen met je levenshouding. Ikzelf merk dat ook. Ik word ook geïnspireerd wanneer ik hoor of zie dat mensen met rust reageren wanneer ze een boos woord van iemand krijgen, of wanneer ik merk dat iemand oprecht voor leed in de wereld of van mensen bidt, wanneer een klein gebaar gedaan wordt naar een zuster die ik daarvan zie opfleuren. En zoals ik hierdoor geïnspireerd raak, zo is dat ook met anderen. Je daden, of juist je rust en stilte, strekt ook nu nog veel verder dan die concrete daad. Daarom zal het religieuze leven ook altijd vrucht blijven dragen, zelfs als de laatste zuster van O.L. Vrouw uit Nederland is verdwenen, zijn de vruchten blijvend. Daarom is het ook zo belangrijk om tot het eind zelf bezield te blijven leven, binnen je mogelijkheden, want daarmee breng je licht in de wereld dat altijd weer wordt verder gedragen.

In dankbaarheid terugkijken, het nu met passie beleven en de toekomst hoopvol omarmen. Dat zijn de thema’s van het jaar van het Godgewijde leven. Mogen wij dit ook ná deze week en dit jaar met ons meedragen.